Πως μαθαίνουμε φωτογραφία

Η τέχνη της φωτογραφίας είναι ένας μοναδικός τρόπος να βλέπει κανείς και να αποτυπώνει το κόσμο - τον τόπο και το χρόνο που τον περιβάλλει. 

Μπορούμε να μάθουμε φωτογραφία μόνοι/νες μας ακόμα και αν δεν έχουμε πολύ χρόνο;

Φυσικά και μπορούμε. Η φωτογραφία είναι περισσότερο πρακτική παρά θεωρία και ο καλύτερος τρόπος για να τη μάθουμε είναι να την κάνουμε μέρος της ζωής μας. 

Δηλαδή, να μας γίνει συνήθεια να παρατηρούμε τον κόσμο φωτογραφικά και να φωτογραφίζουμε συνεχώς, αν είναι δυνατόν καθημερινά. 

Και επειδή για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι εφικτό να βρισκόμαστε πάντα στο ιδανικό location, μπορούμε να ψάχνουμε τη δημιουργική ματιά στα απλά και καθημερινά πράγματα που κάνουμε, στο σπίτι, στη διαδρομή προς τη δουλειά, στη βόλτα με το σκύλο.  

Εικόνες υπάρχουν παντού τριγύρω, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τις δούμε. Ξεκινάμε λοιπόν να φωτογραφίζουμε το αδιάφορο, προσπαθώντας να βρούμε την κρυμμένη μαγεία του.

Μια μικρή φωτογραφική μηχανή που μπορούμε να την έχουμε πάντα μαζί χωρίς να μας απασχολεί το μέγεθος και το βάρος της είναι ο κατάλληλος σύντροφος.

Ο φαύλος κύκλος της φωτογραφίας:

Βλέπουμε φωτογραφίες άλλων φωτογράφων

Παρατηρούμε τη δουλειά τους για να εμπνευστούμε, σκεφτόμαστε τι μας αρέσει και τι όχι. Κρατάμε τα στοιχεία που μας αρέσουν.  Προσπαθούμε να μαντέψουμε τι φακούς χρησιμοποιούν, πως χειρίζονται το φως και τη σύνθεση.

Φωτογραφίζουμε κάθε μέρα

Έστω και μια εικόνα. Ο πρώτος στόχος είναι η φωτογράφιση να μας γίνει βίωμα, καθημερινή ανάγκη. Φωτογραφίζουμε μέχρι το σημείο που το κάνουμε  ακούραστα και ευχάριστα. 

Βλέπουμε τις φωτογραφίες μας

Αφιερώνουμε λίγο χρόνο ακόμα για να αξιολογήσουμε τις εικόνες μας. Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα, λύνουμε τα τεχνικά προβλήματα που θα συναντήσουμε. Επιστρέφουμε στις παλιές μας εικόνες, πάντα κάτι θα ανακαλύψουμε.

Μοιραζόμαστε τις φωτογραφίες

με φίλους, φωτογραφικές ομάδες, μέσα κοινωνικής δυκτίωσης. Γινόμαστε μέλη της φωτογραφικής κοινότητας, ανταλλάσουμε απόψεις. 

Τip: 

- Στα πρώτα μας βήματα είναι πολύ σημαντικό να φωτογραφίζουμε σε manual mode και με manual εστιαση, χρησιμοποιώντας ένα μόνο σταθερό φακό πχ 35mm ή 50mm (normal). 

Στην αρχή θα μας φανεί δύσκολο και θα καθυστερούμε να κάνουμε μια λήψη, κάποιες φορές μπορεί να χάσουμε φωτογραφίες πριν καν πατήσουμε το κουμπί. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Mε λίγο υπομονή, πολύ σύντομα θα κατανοήσουμε πολύ καλά τις βασικές ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής (ταχύτητα-διάφραγμα). Επιπλέον, χρησιμοποιώντας ένα μόνο φακό, θα κατανοήσουμε την οπτική του και θα μάθουμε να καδράρουμε σωστά μετακινώντας το σώμα μας.

- Ένα από τα καλύτερα μέρη για να εμπνευστούμε είναι η σελίδα του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum. Εκεί θα ανακαλύψουμε αναγνωρισμένους φωτογράφους από όλο τον κόσμο και από όλες τις εποχές (φωτογραφία ντοκουμέντου). Αν μας ενδιαφέρει η φωτογραφία τοπίου μπορούμε να αναζητήσουμε άλλες πλατφόρμες ή και σελίδες διεθνών διαγωνισμών φωτογραφίας όπου προβάλλονται βραβευμένες δουλειές από όλο τον κόσμο.

Links:

https://www.magnumphotos.com/

https://www.nhm.ac.uk/wpy/  

https://www.birdpoty.com/

https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/winners-galleries

https://www.worldpressphoto.org/

Μοιραστείτε αυτό το ποστ με κάποιο φίλο ή φίλη σας που ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία!

Φιλικά,

Ανδρέας




















Next
Next

Winter ascent on Taygetos